PRZEPISY KULINARNE

 SURÓWKI

.

Surówka z selerów naciowych w majonezie

Niezbędne składniki:

40 dag selerów naciowych, 4 ząbki czosnku, cebula, 6 łyżek posiekanej naci pietruszki, 5—6 śliwek węgierek, 1 łyżka posiekanych migdałów, l/2 szklanki sosu majonezowego, sól, pieprz

Sposób przyrządzenia

   Selery umyć, oczyścić z włókien (tak jak rabarbar), opłukać, pokrajać w bardzo cienkie plasterki i wymieszać z majonezem. Dodać drobno posiekany czosnek, cebulę i pokrajane śliwki oraz nać pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wyłożyć na salaterkę, posypać posiekanymi migdałami.

 

=======================================================================================

.

Surówka z papryki z porami

Niezbędne składniki:

4 strąki czerwonej lub zielonej papryki, 3 pory, '/2 szklanki sosu majonezowego, 1 łyżka musztardy, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz, cukier, 6 łyżek posiekanej naci pietruszki
 

Sposób przyrządzenia

   Strąki papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, opłukać, pokrajać w makaronik, wymieszać z majonezem i śmietaną. Pory dokładnie umyć, osaczyć, pokrajać w makaronik, dodać do papryki. Wymieszać z musztardą, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć na półmisek i udekorować pomidorami.

=======================================================================================

.

Surówka z kapusty pekińskiej

Niezbędne składniki:

30 dag kapusty pekińskiej, 4 ząbki czosnku, '/2 szklanki sosu tatarskiego, 6 łyżek posiekanej naci pietruszki, 10 dag śliwek węgierek (świeże lub mrożone), sól cukier
 

Sposób przyrządzenia

   Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści. Pooddzielać liście, nad-cinając je u nasady, umyć, osaczyć. Czosnek obrać, opłukać, posiekać i wymieszać z sosem. Śliwki umyć (mrożone rozmrozić), wydrylować i pokrajać w paski. Kapustę pokrajać w makaronik, wymieszać z sosem, pietruszką i śliwkami, włożyć na salaterkę. Surówkę można ozdobić cząstkami pomidorów lub czerwoną papryką.
Uwaga: Surówki z kapusty pekińskiej można przyrządzać według wszystkich przepisów przyrządzania cykorii i sałat liściastych.

=======================================================================================

 

.

Surówka z brokułów lub kalafiorów

Niezbędne składniki:

7 bakłażan (ok. 25 dag), 4 łodygi selera naciowego, 6 szalotek (drobne cebulki), 6 łyżek posiekanej naci pietruszki, '/2 szklanki sosu majonezowego, 1 łyżka musztardy, 3 łyżki posiekanych korniszonów lub grzybków z marynaty, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz

Sposób przyrządzenia

   Bakłażan umyć, obrać i opłukać. Szalotki obrać, opłukać i razem z bakłażanem drobno posiekać, skrapiając sokiem z cytryny. Wymieszać z dwiema łyżkami majonezu. Pozostały majonez wymieszać z grzybkami, drobno posiekanym czosnkiem i musztardą. Przygotowany sos połączyć z surówką i posiekaną pietruszką. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć na salaterkę, ozdobić cząstkami pomidorów.

=======================================================================================

 

.

Surówka z brukselki z rodzynkami

Niezbędne składniki:

30 dag brukselki, 2 cebule, 5 dag rodzynków, l/2 szklanki sosu majonezowego, 1 łyżka sosu keczup, 6 łyżek posiekanej naci pietruszki i bazylii, sok z cytryny, sól, cukier
 

Sposób przyrządzenia

   Rodzynki przebrać, umyć i osuszyć. Majonez wymieszać z keczupem i posiekaną pietruszką. Cebulę obrać, opłukać, rozdrobnić na szatkownicy i od razu wymieszać z sosem. Brukselkę oczyścić z pożółkłych lub uszkodzonych listków, umyć, osuszyć i drobno poszatkować, mieszając natychmiast z sosem. Wymieszać składniki i przyprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i odrobiną cukru. Wyłożyć na salaterkę, posypać rodzynkami i podawać.

=======================================================================================

Surówka z bakłażanów i selerów

Niezbędne składniki:

7 bakłażan (ok. 25 dag), 4 łodygi selera naciowego, 6 szalotek (drobne cebulki), 6 łyżek posiekanej naci pietruszki, '/2 szklanki sosu majonezowego, 1 łyżka musztardy, 3 łyżki posiekanych korniszonów lub grzybków z marynaty, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz

Sposób przyrządzenia

   Bakłażan umyć, obrać i opłukać. Szalotki obrać, opłukać i razem z bakłażanem drobno posiekać, skrapiając sokiem z cytryny. Wymieszać z dwiema łyżkami majonezu. Pozostały majonez wymieszać z grzybkami, drobno posiekanym czosnkiem i musztardą. Przygotowany sos połączyć z surówką i posiekaną pietruszką. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć na salaterkę, ozdobić cząstkami pomidorów.

============================================================================================

SAŁATKI

Sałatka z brokułów lub cukini

Niezbędne składniki:

1/2 kg brokułów lub małych cukini, 40 dag pomidorów, 1 szklanka sosu majonezowego, 6 ząbków czosnku, 4 jaja ugotowane na twardo, 6 łyżek posiekanego koperku z nacią pietruszki, sok z cytryny, sól, cukier, pieprz

Sposób przyrządzenia

   Brokuły lub cukinię umyć, osączyć. Skrajać końce cukini (pozostałości dna kwiatowego i ogonka). Ugotować warzywa, wkładając do wrzącej, osolonej wody. Gotując brokuły dodaje się odrobinę cukru. Miękkie warzywa odcedzić, ostudzić. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, a gdy ostygną pokrajać w plasterki i ułożyć na półmisku. Na warstwie pomidorów położyć pokrajaną w plasterki cukinię lub pokrajane  brokuły. Sos majonezowy wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem pieprzem.
Przygotowanym sosem polać sałatkę, posypać posiekanym koperkiem, obłożyć dekoracyjnie jajkami pokrojonymi w cząstki lub plasterki.
Można ozdobić listkami pietruszki naciowej lub jarmużu.

=======================================================================================

.

Sałata krucha w Jogurcie

Niezbędne składniki:

1 duża główka lub 2 mniejsze kruchej sałaty amerykańskiej albo 25 dag roszponki, 2 pęczki młodej zielonej cebuli, 5 dag rodzynków, 1 jabłko, 1/2 szklanki jogurtu, sok z cytryny, sól, cukier, pieprz, 1 pęczek naci pietruszki

Sposób przyrządzenia

   Sałatę umyć dokładnie i osaczyć. Rodzynki przebrać, umyć, zalać letnią przegotowaną wodą i pozostawić na 1 godz.r po czym osaczyć. Jabłko i zieloną cebulę umyć, osaczyć. Jabłko obrać i utrzeć na tarce z dużymi otworami, skrapiając sokiem z cytryny. Wymieszać je z jogurtem i dodać drobno pokrajaną cebulę. Przyprawić do smaku solą, sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem. Osaczone liście sałaty kruchej lub drobne różyczki roszponki wyłożyć do salaterki. Tuż przed podaniem posiekać drobniutko uprzednio umytą pietruszkę. Sałatę polać przygotowanym sosem jogurtowym, posypać posiekaną pietruszką, rodzynkami i natychmiast podawać.
Uwaga: W ten sposób można również przyrządzać zieloną sałatę i sałatę skubaną oraz jesienną kapustę pekińską.

 

=======================================================================================

.

Sałata krucha z czosnkiem

Niezbędne składniki:

1 duża lub 2 mniejsze główki kruchej sałaty amerykańskiej lub lub roszponki, sok z cytryny, 10 dag cebuli, 5—6 ząbków czosnku,
2 łyżki oleju słonecznikowego czy sojowego, 1 szklanka jogurtu albo śmietany, 1 pączek naci pietruszki lub estragonu i listki selera naciowego, sok z cytryny, sól, cukier
 

Sposób przyrządzenia

   Sałatę podzielić na listki, umyć dokładnie, osaczyć. Olej wymieszać trzepaczką z jogurtem. Czosnek obrać, opłukać, posiekać, rozetrzeć z solą, dodać do sosu jogurtowego. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, wymieszać z sosem, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem. Doskonale osaczoną sałatę wyłożyć na salaterkę i polać przygotowanym sosem. Pietruszkę umyć, osaczyć, drobniutko posiekać i posypać nią sałatę. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.
Uwaga: W ten sposób można przyrządzać zieloną sałatę, sałatę skubaną oraz jesienną kapustę pekińską i rzeżuchę.

=======================================================================================

 

  Sałata krucha mieszana

 

Niezbędne składniki:

1 duża główka lub 2 mniejsze sałaty amerykańskiej kruchej albo 25 dag roszponki, 1 pęczek rzodkiewki, 10—15 dag świeżego ogórka, 3 ząbki czosnku, 2 pęczki koperku, V/2 szklanki jogurtu, sok z cytryny, sól, pieprz
 

Sposób przyrządzenia

 

   Sałatę podzielić na listki, dokładnie umyć i osaczyć. Umyć również i osaczyć rzodkiewki, ogórek i koperek. Rzodkiewki oczyścić z twardych zewnętrznych liści, pozostawiając środkowe, młode i delikatne. Czosnek obrać, opłukać, drobno posiekać, rozetrzeć z solą i wymieszać z jogurtem. Posiekać koperek i dodać do sosu, który przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku. Rzodkiewki pokrajać w plasterki, listki drobno posiekać. Sałatę pokrajać w paski. Wymieszać wszystkie składniki z sosem jogurtowym, sprawdzić smak i ewentualnie przyprawić sokiem z cytryny, solą czy pieprzem. Gotową surówkę wyłożyć na salaterkę i posypać pokrajanym w makaronik nie obranym ogórkiem. Podawać surówkę zaraz po przyrządzeniu.

=======================================================================================

ZUPY

.

Zupa z brokułów lub kalafiorów

Niezbędne składniki:

1/2 kg brokułów, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 łyżka masła, 3/4 szklanki śmietany, 25 dag ziemniaków, 6— 8 łyżek posiekanego koperku i naci pietruszki, sól, cukier

Sposób przyrządzenia

   Brokuły, ziemniaki i pozostałe warzywa umyć, oczyścić i opłukać. Marchew, pietruszkę i seler poszatkować w paski na szat-kownicy do warzyw, lub pokrajać w makaronik, wsypać do rondla, posolić, dodać masło i lekko poddusić. Podczas duszenia mieszać od czasu do czasu. Po kilku minutach zalać wrzącą wodą. Ziemniaki pokrajać w słupki, wrzucić do gotujących się warzyw. Odkrajać różyczki brokułów, „łodyżki" pokrajać w poprzek na niewielkie kawałki i wszystko wrzucić do zupy. Ugotować do miękkości. Sprawdzić smak, ewentualnie dosolić i przyprawić odrobiną cukru. Do zupy dodać śmietanę i posiekaną zieleninę. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu..

=======================================================================================

.

Zupa z selerów bulwiastych i naciowych

Niezbędne składniki:

1/2 kg selerów bulwiastych, 30 dag selerów naciowych, 20 dag ziemniaków, 15 dag cebuli, 6 łyżek posiekanej naci pietruszki, 1 łyżka masła, 3/4 szklanki śmietany, sól

Sposób przyrządzenia

   Selery bulwiaste i ziemniaki umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w kawałki. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać. Selery naciowe oczyścić z liści i włókien (tak jak rabarbar) i każdą gałązkę przekrajać na 2—3 części. Wszystkie warzywa włożyć do wrzącej wody z dodatkiem masła i soli. Ugotować do miękkości, przetrzeć przez sito lub zmiksować. Do przygotowanej zupy dodać śmietanę i zieloną pietruszkę. Przyprawić do smaku solą. Podawać z dodatkiem grzybka biszkoptowego.

=======================================================================================

Barszcz z kapustą pekińską i boćwiną

Niezbędne składniki:

1/2 kg kapusty pekińskiej, 30 dag boćwiny (burak liściowy), 2 buraki, 2 cebule, 1 łyżka masła, 3/4 szklanki śmietany, 1 gałązka lubczyku, 2 gałązki selera naciowego, sok z cytryny, sól, cukier, 20 dag ugotowanej fasoli, 2 ząbki czosnku

Sposób przyrządzenia

   Buraki umyć, oczyścić, opłukać. Cebulę obrać, opłukać. Kapustę pekińską oczyścić z zewnętrznych uszkodzonych liści i umyć razem z liśćmi boćwiny, lubczykiem i selerem naciowym. Buraki i cebulę poszatkować na szatkownicy do warzyw. Warzywa liściaste pokrajać drobno. Zagotować 3 szklanki wody z dodatkiem soli i masła, do wrzątku włożyć wszystkie przygotowane warzywa i ugotować do miękkości (ok. 15 min.). Odstawić, zakwasić sokiem z cytryny, dodać roztarty z odrobiną soli i łyżeczką cukru czosnek oraz śmietanę. Przyprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny, dodać oddzielnie ugotowaną fasolę. Wyporcjo-wać na talerze, wkładając do każdej porcji 1 jajko ugotowane na twardo i pokrajane w cząstki. Podawać z ziemniakami z wody.

=========================================================================================

.

Zupa z portulaki lub szpinaku nowozelandzkiego

Niezbędne składniki:

1/2 kg portulaki warzywnej lub szpinaku nowozelandzkiego, 2 szklanki mleka, '/a k9 selera bulwiastego, 9 łyżek posiekanej naci pietruszki z koperkiem, sól, pieprz, szczypta cukru, 1 żółtko, 1 szklanka śmietany

Sposób przyrządzenia

   Portulake lub szpinak przebrać i oberwać listki, odrzucając łodyżki. Listki umyć, wrzucić do niewielkiej ilości wrzącej osolonej wody i ugotować w odkrytym rondlu. Gdy będzie je można bez trudu rozetrzeć, odcedzić. Seler umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w kawałki i ugotować wkładając do małej ilości wrzącej, osolonej wody. Miękki seler i listki portulaki czy szpinaku zmiksować albo przetrzeć przez sito. Przecier połączyć z mlekiem (gorącym, przegotowanym), chwilę podgrzewać. Zupę zaprawić śmietaną rozkłóconą z żółtkiem, wymieszać z zieleniną. Przyprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Można także zupę wykończyć dodatkiem soku z cytryny i zaostrzyć smak dodatkiem czosnku. Podawać z grzankami z bułki i jajkami ugotowanymi na twardo.

=======================================================================================

.

Zupa-krem z brukselki

Niezbędne składniki:

1/2 kg brukselki, 40 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, por), 1 cebula, 1 ziemniak, 1/2 łyżki masła, 1 szklanka słodkiej śmietanki, 2 żółtka, sól, 3 łyżki posiekanej naci pietruszki.

Sposób przyrządzenia

   Warzywa mieszane i ziemniak umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać na kawałki, włożyć do rondla, dodać masło i przekrajaną na 4 części, obraną i opłukaną cebulę. Chwilę poddusić, zalać wrzącą wodą, osolić i gotować 20—30 min. Następnie dodać przygotowaną jak wyżej brukselkę i ugotować do miękkości. Przetrzeć przez sito lub zmiksować, podgrzać. Śmietankę roz-kłócić z żółtkami, wlać do gorącej zupy, chwilę podgrzewać stale mieszając. Podawać w filiżankach. Każdą porcję posypać zieloną pietruszką. Podawać z dodatkiem grzanek z bułki, groszku ptysiowego lub słonych paluszków z serem.

=======================================================================================

.

Zupa-krem z brokułów

Niezbędne składniki:

1/2 kg brokułów, 40 dag warzyw mieszanych (pietruszka, seler, por), 1 łyżka masła, 1 szklanka mleka, 1 szklanka słodkiej śmietanki (kawowej), 1—2 żółtka, sól, cukier, 4 łyżki drobno posiekanego koperku

Sposób przyrządzenia

   Warzywa mieszane umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać na kawałki i włożyć do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem masła. Gotować pod przykryciem przez 15—20 min. Brokuły umyć, pokrajać i dodać do gotujących się warzyw. Gdy będą miękkie, nieco przestudzić, dodać mleko, zmiksować lub przetrzeć przez sito. Śmietankę wymieszać z żółtkiem. Zupę podgrzać. Do gorącej wlać śmietankę i mieszając chwilę podgrzewać. Sprawdzić smak, przyprawić dodatkiem odrobiny cukru i ewentualnie solą. Wsypać koperek. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu. Zupę-krem podaje się w filiżankach z dodatkiem grzanek z bułki, groszku ptysiowego lub słonych paluszków.

=======================================================================================

 

INNE

Błyskawiczny krem cytrynowy

Niezbędne składniki:

Opakowanie pianki waniliowej lub śmietany typu "Śnieżka", 2 jajka, 2 łyżki soku cytrynowego, 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej, czerwone owoce z konfitury lub alkoholu do ozdoby.

Sposób przyrządzenia:

   Śmietankę przygotowujemy zgodnie z przepisami na opakowaniu. Gdy jest już gęsta, dodajemy do niej żółtka, skórkę oraz - stopniowo i ostrożnie - sok cytrynowy, kontynuując ubijanie, aż "wypuścimy" do niej cały sok. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy ją z kremem (mieszając łyżką!).

Całość rozdzielamy do miseczek lub pucharów, dekorujemy owocami i podajemy natychmiast lub po maksimum 3 godzinach pobytu w lodówce (później piana zacznie "siadać").

=========================================================================================

 

.

Pianka malinowa

Niezbędne składniki:

2 jaja, 3 czubate łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki soku cytrynowego, 300 g (świeżych lub mrożonych) malin, 50 g (pół szklanki) grubo posiekanych orzechów, 2 czubate łyżki cukru

Sposób przyrządzenia

   Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy (stopniowo!) sok z cytryny, maliny (można przekroić je na pół) oraz orzechy. Z białek ubijamy sztywną piankę i ciągle ubijając dodajemy do niej cukier puder. Do masy żółtkowo - malinowej dodajemy stopniowo pianę z cukrem, bardzo delikatnie mieszając (uwaga! piana w ogóle nie lubi gwałtownych ruchów, bo jest z natury delikatna!).

Nakładamy do miseczek lub pucharków i ozdabiamy kilkoma szczególnie urodziwymi, a pozostawionymi w tym celu malinami.

Serwujemy wychłodzone, ewentualnie z biszkoptami.

Podobna piankę można zrobić także z jagód, truskawek, jeżyn, itp.

============================================================================================

Dżem agrestowy

Niezbędne składniki:

1000 g dojrzałego agrestu, 800 g cukru, laska wanilii (lub cukier waniliowy)

Sposób przyrządzenia:

   Dorodne, dojrzałe, ale nie przejrzałe owoce płuczemy i oczyszczamy z ogonków i okwiatu. Pozostałe płuczemy, rozgniatamy drewnianą łyżką, rozgotowujemy w szklance wody i przecieramy przez sito. do przetartej masy wsypujemy cukier, dodajemy wanilię (cukier waniliowy) i zagotowujemy. Do wrzącej masy delikatnie wkładamy całe owoce. Smażymy na małym ogniu, aż dżem stanie się przezroczysty, nie zapominamy przy ty o delikatnym zamieszaniu od czasu do czasu, bo dżem lubi się przypalać.

Wyjmujemy wanilię, a gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików ("twistów") zakręcamy i stawiamy "na głowie", pozostawiając w tej pozycji do wystygnięcia. Przechowujemy w miejscu chłodnym i ciemnym.

============================================================================================